Geschiedenis vibrator

Geschiedenis van de vibrator: dit is hoe hij ooit ontstond!

Hoe is de vibrator eigenlijk ooit ontstaan? Welke geschiedenis kent de vibrator? Het zijn vragen die we geregeld voorbij zien komen. 

De vibrator, vaak gezien als een seksspeeltje in de hedendaagse tijd, heeft een verrassend rijke en complexe geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat de vibrator eerder ontdekt werd dan bijvoorbeeld een strijkijzer?

In dit artikel nemen we je mee in de geschiedenis van de vibrator. Van zijn oorsprong als medisch instrument tot zijn rol in de hedendaagse cultuur en technologie. 

Kortom, lees gauw verder en ontdek alles wat jij moet weten over de geschiedenis van de vibrator. 

Hoe is de vibrator ooit ontstaan?

De oorsprong van de vibrator kan worden getraceerd naar de late 19e eeuw, waar het oorspronkelijk werd ontwikkeld als een medisch instrument voor de behandeling van 'hysterie' bij vrouwen - een diagnose die tegenwoordig als verouderd en seksistisch wordt beschouwd. Deze vroege vibrators waren omvangrijk en werden vaak bediend door artsen in een klinische omgeving.

?

De eerste vibrator die werd gepatenteerd in de Verenigde Staten, in 1902, was de "Hamilton Beach Vibrator". Dit was niet alleen significant voor de geschiedenis van de vibrator, maar het was ook een van de eerste elektrische huishoudelijke apparaten, zelfs vóór de introductie van de stofzuiger of de strijkijzer.

Technologische Ontwikkelingen

Met de komst van elektriciteit in huishoudens aan het begin van de 20e eeuw, werd de vibrator een van de eerste elektrisch aangedreven huishoudelijke apparaten.

Door de jaren heen transformeerde het apparaat van een medisch instrument naar een persoonlijk hulpmiddel voor genot. Deze evolutie werd versterkt door verbeteringen in design, draagbaarheid en variëteit, waardoor het steeds toegankelijker werd voor het grote publiek.

Sociaal-Culturele Impact

De vibrator heeft een significante rol gespeeld in de feministische beweging, waarbij het werd gezien als een middel voor vrouwen om eigenaarschap te nemen over hun seksualiteit.

Zo heeft de vibrator ook bijgedragen aan de normalisering van vrouwelijke masturbatie en het doorbreken van taboes rondom seksueel genot. De invloed ervan strekt zich uit tot in de popcultuur, met verschijningen in films, boeken en discussies in de media.

?

De populaire film "Hysteria", uitgebracht in 2011, is gebaseerd op de geschiedenis van de vibrator. De film, hoewel fictief, biedt een humoristische kijk op hoe vibrators oorspronkelijk werden gebruikt als medische apparaten.

Regelgeving en Legaliteit

De juridische status van vibrators heeft fluctuaties gekend, vooral in de Verenigde Staten, waar sommige staten tot voor kort nog wetten hadden die de verkoop ervan beperkten.

Deze wetten reflecteerden bredere sociale attitudes ten opzichte van seksualiteit en censuur. De strijd voor het legaliseren en normaliseren van vibrators is een interessante lens om te kijken naar de bredere seksuele bevrijdingsbeweging.

Onze favoriete Vibratos

Show

Nara Clitoris Stimulator

Oorspronkelijke prijs was: € 54,99.Huidige prijs is: € 39,99.

Satisfyer Pro Penguin Next Generation

Oorspronkelijke prijs was: € 59,99.Huidige prijs is: € 27,99.

Tedy Clitoris Stimulator

Oorspronkelijke prijs was: € 54,99.Huidige prijs is: € 29,99.

Moderne Markt en Trends

Tegenwoordig is de vibratorindustrie een miljardenmarkt, gekenmerkt door constante innovatie. Met de opkomst van teledildonica en slimme technologie worden vibrators steeds geavanceerder, interactiever en gepersonaliseerd. De markt weerspiegelt ook een groeiende diversiteit in behoeften en voorkeuren, met producten ontworpen voor allerlei demografieën.

Zo werden vibrators als de rabbit vibrator, luchtdruk vibrator en bijvoorbeeld de grote vibrator ontzettend populair. 

Geschiedenis vibrator

Afsluiting

De geschiedenis van de vibrator is niet alleen het verhaal van een persoonlijk plezierapparaat, maar ook een spiegel van onze maatschappij en haar veranderende percepties van seksualiteit, technologie en vrouwelijk genot.

Van zijn bescheiden medische oorsprong tot zijn huidige status als een iconisch en alom geaccepteerd product, de vibrator blijft evolueren, net als de dialogen en attitudes eromheen. In de toekomst kunnen we nog meer innovatie en maatschappelijke verschuivingen verwachten in deze boeiende reis van de vibrator.

Geschiedenis tijdlijn vibrators

Onderstaande tijdlijn toont de evolutie van de vibrator van een medisch hulpmiddel tot een mainstream product, weerspiegelt in de veranderende sociale en culturele attitudes ten opzichte van seksualiteit en technologie.

1880s-1890s - Ontstaan van de Elektrische Vibrator:

 • 1883: De eerste elektrische vibrator wordt ontwikkeld door Britse arts Joseph Mortimer Granville. Deze vibrator was oorspronkelijk bedoeld als een medisch instrument.

Vroege 20e Eeuw - Commerciële Beschikbaarheid:

 • 1902: Hamilton Beach patenteert de eerste elektrische vibrator voor consumentengebruik in de VS. Dit was een van de eerste elektrische apparaten in het huishouden.
 • 1910-1920: Vibrators verschijnen in huishoudelijke advertenties en catalogi, gepresenteerd als gezondheids- en schoonheidsinstrumenten.

Midden 20e Eeuw - Verandering in Perceptie:

 • 1940-1950: Met de opkomst van de seksualiteitsstudies van Alfred Kinsey beginnen de attitudes ten opzichte van seksualiteit te verschuiven, maar vibrators verdwijnen uit de mainstream reclame door associaties met seksualiteit.

1960-1970 - Seksuele Revolutie:

 • 1960s: De seksuele revolutie draagt bij aan een grotere openheid over seksualiteit, wat leidt tot een herleving van de interesse in persoonlijke seksuele hulpmiddelen.
 • 1970s: De feministische beweging bevordert het idee van vrouwelijk genot en autonomie, wat de acceptatie van de vibrator als een hulpmiddel voor persoonlijk genot versterkt.

1980-1990 - Technologische Vooruitgang en Mainstream Acceptatie:

 • 1980s: Verbeteringen in technologie en design maken vibrators effectiever, veelzijdiger en esthetisch aantrekkelijker.
 • 1998: De populaire TV-serie "Sex and the City" toont een aflevering met een vibrator, wat bijdraagt aan de normalisering en popularisering ervan.

21e Eeuw - Innovatie en Diversificatie:

 • 2000-2010: Er is een explosie van diversiteit in soorten en stijlen van vibrators, gericht op een breed scala aan voorkeuren en behoeften.
 • 2011: De film "Hysteria" wordt uitgebracht, die de geschiedenis van de vibrator op een humoristische manier benadert.
 • Recente Jaren: Met de opkomst van slimme technologie en teledildonica worden vibrators steeds geavanceerder en interactiever. Tegelijkertijd worden milieuvriendelijke en lichaamsveilige materialen steeds populairder.